Sex steroid hormones in food producing animalsanalytical approaches and human health implications

  1. Regal López, Patricia
unter der Leitung von:
  1. Cristina A. Fente Sampayo Doktormutter
  2. Alberto Cepeda Sáez Co-Doktorvater

Universität der Verteidigung: Universidade de Santiago de Compostela

Fecha de defensa: 27 von April von 2012

Gericht:
  1. Leendert A. van Ginkel Präsident/in
  2. Jorge Barros Velázquez Sekretär
  3. Jose Manuel Gallardo Abuin Vocal
  4. Antonio Martín Esteban Vocal
  5. Luciano Sánchez García Vocal
Fachbereiche:
  1. Departamento de Química Analítica, Nutrición e Bromatoloxía

Art: Dissertation

Teseo: 315434 DIALNET lock_openTESEO editor

Zusammenfassung

As hormonas son substancias químicas que se producen naturalmente no corpo dos animais e os seres humanos e teñen unha serie de funcións importantes na vida, como son a reprodución ou o crecemento. Actúan como mensaxeiros a través das diferentes partes do organismo e desencadean e modulan as reaccións fundamentais para manter e promover a vida animal. No entanto, e debido ao importante papel destas substancias químicas, tamén se aplicaron esoxenamente aos animais e os seres humanos co fin de obter algún tipo de beneficio na saúde ou mesmo para mellorar o rendemento físico e o crecemento. Centrándose no sector veterinario, a acción máis desexable das hormonas sempre foi a redución de custos e a obtención de maiores cantidades de produtos de orixe animal en tempos de produción máis curtos, aumentando o beneficio por unidade de cabeza para os granxeiros. De feito, as hormonas anabólicas xogaron un papel clave entre os produtos veterinarios e foron un dos recursos químicos máis utilizados e de maior controversia entre os fármacos de uso veterinario. Xeralmente, as hormonas traballan en harmonía no corpo e esta situación débese manter para evitar os desequilibrios metabólicos e a conseguinte enfermidade. Ademais, sábese da influencia dos esteroides esóxenos (presenza no medio e os alimentos) no desenvolvemento de enfermidades importantes nos seres humanos. No que respecta á seguridade alimentaria e o tratamento de animais con hormonas esóxenas, as preocupacións dos consumidores levaron a unha prohibición completa do uso de substancias de efecto hormonal nos animais produtores de alimentos na Unión Europea. A pesar de que existen varios regulamentos e leis en todo o mundo con respecto á utilización de hormonas naturais e sintéticas na cría de animais de abasto, as hormonas naturais presentáronse como un verdadeiro punto crítico do control de residuos, debido á súa orixe natural. A existencia dunha alta variabilidade nos animais en canto aos niveis hormonais naturais é evidente. Este último feito fai case imposible establecer albores legais para controlar calquera administración esóxena de hormonas naturais. É por iso que non hai solución legal definitiva aínda para controlar o mal uso e abuso das hormonas naturais esóxena aplicada aos animais de granxa, a pesar de que unha serie de prometedores procedementos analíticos foron recentemente publicados. Por outro lado, as tendencias actuais de aumento do cancro e as desordes reprodutivas foron frecuentemente relacionadas coa inxestión en alimentos de esteroides exóxenos e cos disruptores endócrinos presentes no medio. É un feito que o impacto das hormonas esteroides esóxenas (p. ex. hormonas naturais e sintéticas presentes nos produtos alimenticios) son máis perigosos para certos grupos de poboación que se considera máis sensibles e vulnerables que o resto. No que respecta ás hormonas sexuais naturais, como o estradiol ou a testosterona, as producións diarias endóxenas e as fontes esóxenas (nos alimentos) parecen ser os puntos clave para avaliar o risco. No que respecta ao contido hormonal, todos os alimentos de orixe animal conteñen hormonas esteroides e os seus metabolitos, pero a súa concentración varía co tipo de alimento, especie, xénero, idade e estado fisiolóxico do animal.