El sueño que no fueEl cultivo del lúpulo en Galicia, 1914-1981

  1. Pedro Varela-Vazquez 1
  2. María del Carmen Espido Bello 1
  3. Carlos de Francisco 1
  1. 1 Universidade de Santiago de Compostela
    info

    Universidade de Santiago de Compostela

    Santiago de Compostela, España

    ROR https://ror.org/030eybx10

Revista:
Historia agraria: Revista de agricultura e historia rural

ISSN: 1139-1472

Ano de publicación: 2023

Número: 90

Páxinas: 131-162

Tipo: Artigo

Outras publicacións en: Historia agraria: Revista de agricultura e historia rural

Resumo

Hops growing gave agricultural and industrial dynamism to certain areas of the northwest of the Iberian Peninsula and, particularly, to the northeast of the province of A Coruña in the central decades of the 20th century. The main aim of this article is to analyse the origins and causes of the development of this sector, as well as its decline in the main hop-growing area in Galicia (Betanzos; A Coruña). The main results show an initial success that could not be sustained in the long term due to the fragility of the production model, which was based on small family farms and abundant labour. Likewise, within the autarkic economic framework, regulated prices were initially favourable, but they were not adapted over time to the increase of production costs, which deteriorated profitability and contributed to the sectoral decline.

Referencias bibliográficas

  • ÁLVAREZ, Marcelino (1983). El cultivo del lúpulo en Galicia: Una riqueza perdida. Anuario Brigantino, (6), 101-104.
  • BARREIRO, Jaime (1983). La generalización de la producción de mercancías y la modernización productiva de la agricultura de Galicia, 1876-1976. Revista de Historia Económica, (2), 133-146.
  • BERNÁRDEZ, Antonio & CABO, Miguel (1996). Ciencia y dictadura: La investigación agronómica en Galicia durante el primer franquismo (1936-1950). Historia Agraria, (12), 119-139.
  • BREUER, Toni (1985). El cultivo del lúpulo en España: Desarrollo espontáneo y regulación orientada hacia la demanda. Paralelo 37, (8-9), 117-136.
  • CABANA, Francesc (2001). S.A. DAMM: Maestros cerveceros desde 1876. Barcelona: S.A. DAMM.
  • CARBAJALES, Mercedes (1965). La economía del lúpulo en las Mariñas. Revista de Economía de Galicia, (45-46), 19-27.
  • CARMONA, Xoán & PUENTE, Leonor de la (1988). Crisis agraria y vías de evolución ganadera en Galicia y Cantabria. En Ramón GARRABOU (Ed.), Crisis agraria de fines del siglo XIX (pp. 181-211). Barcelona: Crítica.
  • CARRERAS, Albert & TAFUNELL, Xavier (2004). Historia económica de la España contemporánea. Barcelona: Crítica.
  • CONSEJO SUPERIOR DE INDUSTRIA (1951, 1957). Producción y consumo de energía eléctrica en España: Mejoras en la electrificación: Nuevas industrias en el año. Madrid: Ministerio de Industria.
  • DIPUTACIÓN FORAL Y PROVINCIAL DE NAVARRA (1938). Lino, soja y lúpulo: Cultivos del porvenir. Pamplona: Aramburu.
  • ESCAURIAZA, Ricardo (1935). El cultivo del lúpulo en España. A Coruña: Diputación Provincial de A Coruña.
  • ESCAURIAZA, Ricardo (1946). El cultivo del lúpulo. Madrid: Ministerio de Agricultura.
  • ESCAURIAZA, Ricardo & PÉREZ VARELA, Fernando (1951). Contribución al estudio del valor cervecero de los lúpulos cultivados en España. Boletín del Instituto Nacional de Investigaciones Agronómicas, XI (25).
  • FERNÁNDEZ-PRIETO, Lourenzo (1992). Labregos con ciencia: Estado, sociedade e innovación tecnolóxica na agricultura galega, 1850-1939. Vigo: Xerais.
  • FERNÁNDEZ-PRIETO, Lourenzo (1997). Selección de innovaciones en una agricultura atlántica de pequeñas explotaciones, Galicia, 1900-1936: La adopción de las trilladoras mecánicas. Historia Agraria, (14), 133-163.
  • FERNÁNDEZ-PRIETO, Lourenzo (1999). Estado, sociedad rural e innovación tecnológica en la agricultura: Los cambios en torno a 1900. Studia Historica: Historia Contemporánea, (17), 67-103.
  • FERNÁNDEZ-PRIETO, Lourenzo, PAN-MONTOJO, Juan & CABO, Miguel (2014). Fascism and Modernity in the European Countryside: A Global View. En Lourenzo FERNÁNDEZ-PRIETO, Juan PAN-MONTOJO & Miguel CABO, Agriculture in the Age of Fascism: Authoritarian Technocracy and Rural Modernization, 1922-1945 (pp. 19-41). Turnhout: Brepols.
  • GARCÍA-RUIZ, José Luis & LAGUNA, Constanza (1999). Cervezas Mahou, 1890-1998: Un siglo de tradición e innovación. Madrid: LID.
  • GARCÍA-BARBER, Xavier (2014). La cerveza en España: Orígenes e implantación de la industria cervecera. Madrid: LID.
  • GARRABOU, Ramon (1985). La crisis agraria española de finales del siglo XIX: Una etapa del desarrollo del capitalismo. En Ramon GARRABOU & Jesús SANZ, Historia agraria de la España contemporánea.2: Expansión y crisis (1850-1900) (pp. 477-542). Barcelona: Crítica.
  • HARRISON, Joseph (1989). The Agrarian History of Spain, 1800-1960. The Agriculture History Review, 37(2), 180-187.
  • HERNÁNDEZ ROBREDO, Leopoldo (1921). El lúpulo y su cultivo. Madrid: Espasa Calpe.
  • LUXÁN, Santiago de & QUESADA, José Luis (2005). La industria cervecera en Canarias. Desarrollo y evolución de la marca Tropical (1924-1993). Madrid: Ediciones del Umbral.
  • MAGADÁN, José Antonio, OLMEDO, José Luis, PIÑEIRO, Juan, VALLADARES, Juan, GARCÍA, José Manuel & FERNÁNDEZ, Jaime (2011). Guía del cultivo del lúpulo. Betanzos: LUTEGA. http://www.lutega.com/pdf/guiacultivo.pdf
  • MARTÍNEZ, Alberte (1988). A implantación territorial do agrarismo católico galego, 1909-1943. En Ramón VILLARES, Donos de seu (pp. 270-311). Barcelona: Sotelo Blanco.
  • MARTÍNEZ-RUIZ, Elena & PONS, María A. (2020). 1959: The Stabilization Plan and the End of Autarky. En Concha BELTRÁN & María A. PONS, Historical Turning Points in Spanish Economic Growth and Development, 1808-2008 (pp. 123-158). Cham: Palgrave Macmillan.
  • MINISTERIO DE AGRICULTURA (1954-1986). Anuario Estadístico Agrario. Madrid: Ministerio de Agricultura. https://www.mapa.gob.es/app/publicaciones/art_datos.asp? articuloid=525&CODREVISTA=AEA
  • MORENO, Alonso (2013). El sector cervecero español en el siglo XX. Una visión desde dentro: El Alcázar. Investigaciones de Historia Económica-Economic History Research, (9), 165-174.
  • O’ROURKE, Kevin (1997). The European Grain Invasion, 1870-1913. Journal of Economic History, 57 (4), 775-801.
  • PEÑA, Luis (1918). El problema agrario en Betanzos: Su resolución. Xogos Froraes de Betanzos,(50), 55-58.
  • RÍO, V. A. del (1976). Contribución al estudio del «Humulus Lupulus» (L.) en la provincia de León III: El cultivo del lupulo en León. Madrid: Instituto Nacional de Investigaciones Agrarias.
  • SIMPSON, James (1999). The Agrarian Crisis in Late Nineteenth Century Spain: A Reconsideration. Universidad Carlos III de Madrid Working Papers, (99-28).
  • SAE DE FOMENTO DEL LÚPULO (1950). Normas de cultivo. Betanzos: Sociedad Anónima Española de Fomento del Lúpulo.
  • URQUIJO, Pedro (1963). El cultivo del lúpulo en España. Madrid: Ministerio de Agricultura.
  • VILLARES, Ramón (1982a). La propiedad de la tierra en Galicia, 1500-1936. Madrid: Siglo XXI.
  • VILLARES, Ramón (1982b). Foros, frades e fidalgos. Vigo: Xerais.
  • VILLARES, Ramón & ALONSO, Luis (2006). Estrella Galicia: Unha empresa, un século (1916-2006). A Coruña: Hijos de Rivera.