O castiñeiro e os soutos, ecosistemas cheos de historia, de bens e de servizos

  1. Álvarez-Álvarez, Pedro 1
  2. Díaz-Varela, Emilio R. 2
  3. Roces-Díaz, José V. 3
  1. 1 Universidad de Oviedo
    info

    Universidad de Oviedo

    Oviedo, España

    ROR https://ror.org/006gksa02

  2. 2 Universidade de Santiago de Compostela
    info

    Universidade de Santiago de Compostela

    Santiago de Compostela, España

    ROR https://ror.org/030eybx10

  3. 3 Swansea University
    info

    Swansea University

    Swansea, Reino Unido

    ROR https://ror.org/053fq8t95

Revista:
Cerna: Revista galega de ecoloxía e medio ambiente

ISSN: 1136-2677

Ano de publicación: 2018

Título do exemplar: Custodia: Sobreiral do Arnego

Número: 80

Páxinas: 8-10

Tipo: Artigo

Outras publicacións en: Cerna: Revista galega de ecoloxía e medio ambiente

Resumo

O castiñeiro é unha especie fortemente arraigada na paisaxe tradicional e na cultura galega, moi estimada polos labregos, onde foi un elemento fundamental no tecido agroforestal galego. Neste medio medrou desafiando a eternidade como auténticos monumentos viventes, conformando a súa esencia como a dunha divindade mitolóxica que pervive na nosa toponimia, na arte e na literatura, e en centos de contos e lendas. Os castiñeiros e os soutos non só producen madeira selecta, leña, vigas, postes para os cerramentos, táboas para os faiados, castañas de diversas formas e sabores,... tamén conectan a paisaxe coa nosa cultura tradicional e a impregnan dunha fragrancia especial, única e máxica. Por iso a súa conservación e fomento deberían ser unha prioridade no desenvolvemento das políticas agroforestais.