Efecto del sexo y de la alimentación líquida con patata sobre el perfil lipídico en carne de cerdo

  1. I. González-Torres 1
  2. P. González 1
  3. N. Cobas
  4. J.C. Barrio 1
  5. L. Vázquez 1
  6. L. Purriños
  7. D. Franco
  8. R. Domínguez
  9. J.M. Lorenzo
  1. 1 Centro Tecnológico de la Carne. Galicia
Journal:
ITEA, información técnica económica agraria: revista de la Asociación Interprofesional para el Desarrollo Agrario ( AIDA )

ISSN: 1699-6887

Year of publication: 2021

Volume: 117

Issue: 1

Pages: 32-43

Type: Article

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Abstract

The feeding of pigs with products with varying levels of moisture (vegetables, potatoes, and fruits) hasbeen tested for years, however, in Spain liquid feeding has had a more limited impact. The present workcompares the effect of a liquid diet with cooked potato versusa liquid diet only with feed in the finis-hing stage, on lipid profile from meat of gilts and barrows.Sex did not affect the composition of fatty acids, nutritional indices or cholesterol content, while the in-clusion of potatoes in the liquid diet significantly affected fatty acids, mainly the content of essential fattyacids. With respect to nutritional indices, only the n-6/n-3 ratio showed differences due to diet. It can con-cluded that the liquid diet with the inclusion of potatoes may be an appropriate source for the feedingof pigs, as it does not affect the quality of their fat, while achieving a decrease in production costs

Funding information

Esta investigaci?n fue financiada por la Axen-cia Galega de Innovaci?n (GAIN) por medio del proyecto ALIMOPTIMA en el marco delConvenio de Colaboraci?n con el Centro Tec-nol?gico de la Carne (CETECA) para el desa-rrollo del sector c?rnico, a trav?s de la Unidad Mixta de Investigaci?n entre CETECA y la empresa de producci?n animal Cooperativas Ourensanas, S.L (COREN), que puso a dispo-sici?n del proyecto su granja experimental de Poldras. Jos? Manuel Lorenzo y Rub?n Do-m?nguez son miembros de la Red Healthy Meat financiada por el programa Iberoame-ricano de Ciencia y Tecnolog?a para el desa-rrollo (CYTED) (ref. 119RT0568).