Agri-food industry in Extremaduraobstacles to innovation, willingness to innovate, and demanded publicactions

  1. Beatriz Corchuelo Martínez - Azúa 1
  2. Ferreiro Seoane, Francisco Jesús 2
  1. 1 Universidad de Extremadura
    info

    Universidad de Extremadura

    Badajoz, España

    ROR https://ror.org/0174shg90

  2. 2 Universidade de Santiago de Compostela
    info

    Universidade de Santiago de Compostela

    Santiago de Compostela, España

    ROR https://ror.org/030eybx10

Revista:
Investigaciones Regionales = Journal of Regional Research

ISSN: 1695-7253 2340-2717

Ano de publicación: 2019

Número: 45

Páxinas: 181-199

Tipo: Artigo

Outras publicacións en: Investigaciones Regionales = Journal of Regional Research

Resumo

The purpose of this paper is to analyse the barriers perceived by agribusiness companies in Extremadura; how these barriers influence their disposition to innovate and the type of public actions demanded by these companies in order to boost innovation. Data comes from an ad hoc survey conducted in 2013. The methodology used combines descriptive analysis with factor analysis and econometric analysis. Main results show that high costs and risks, lack of human resources and difficulties of appropriability are the barriers that reduce the probability to innovate, and that there are important differences among the perceived factors of obstacles and demands of public actions. This can be a reference to develop government policies specifically geared towards boosting innovation in this kind of industry.

Información de financiamento

The authors gratefully acknowledge the support received from the Junta of Extremadura and European Regional Development Fund under the Project IB18040, and under Support to Research Groups GR18058.

Financiadores

Referencias bibliográficas

  • Alarcón, S., & Sánchez, M. (2012). External and internal R&D, capital investment and business performance in the Spanish agri-food industry. Journal of Agricultural Economics, 64(3), 654–675. https://doi.org/10.1111/1477-9552.12015
  • Alarcón S., & Sánchez, M. (2014a). Cómo innovan y qué resultados de innovación consiguen las empresas agrarias y alimentarias españolas. Cuadernos de Estudios Agroalimentarios CEA06, 63-82.
  • Alarcón S., & Sánchez, M. (2014b). Relations between innovation activities and exports in food and agriculture firms. EAAE 2014 Congress ‘Agri-Food and Rural Innovations for Healthier Societies’, 26-29 August, Ljubljana (Eslovenia).
  • Alarcón S., González, L., & Sánchez, M. (2014). Strategies for the development of new products in the Spanish agri-food industry. In E-Innovation for Sustainable Development of Rural Resources During Global Economic Crisis (ch. 14, pp. 181-197). EE.UU.: IGI Global. https://doi.org/10.4018/978-1-4666-4550-9.ch14
  • Arias, P., Alarcón, S., & Botey, M. (2016). La caracterización a través del análisis factorial de las empresas agroalimentarias según sus obstáculos a la innovación. Economía Industrial, 400, 139-149.
  • Badiola, A., & Coto, P.P. (2012). Determinantes de la innovación tecnológica en las regiones españolas. International. XXXVIII Conference on Regional Sciences, 22-23 November, Bilbao (Spain).
  • Baldwing, J., & Lin, Z. (2002). Impediments to advanced technology adoption for Canadian manufacturers. Research Policy, 31(1), 1-18. https://doi.org/10.1016/S0048-7333(01)00110-X
  • Baregheh, A., Rowley J., Sambrook S., & Davies D. (2012). Innovation in food sector SMEs. Journal of Small Business and Enterprise Development, 19(2), 300-321. https://doi.org/10.1108/14626001211223919
  • Bisquerra, R. (1989). Métodos de Investigación Educativa. Guía Práctica. Barcelona: Ceac.
  • Blanchard, P. H., Musolesi, A., & Sevestre, P. (2013). Where there is a will, there is a way? Assessing the impact of obstacles to innovation. Industrial and Corporate Change, 22(3), 679-710. https://doi.org/10.193/icc/dts027
  • Buesa, M. (1998). I+D innovación tecnológica en las regiones españolas. Documento de Trabajo del IAIF, nº. 13.
  • Buesa, M., Martínez, M., Heijs, H., & Baumert, T. (2002). Los sistemas regionales de innovación en España. Una tipología basada en indicadores económicos e institucionales. Economía Industrial, 347, 15-32.
  • Buse, S., Tiwari, R., & Herstatt, C. (2010). Global innovation: an answer to mitigate barriers to innovation in small and medium sized enterprises? International Journal of Innovation and Technological Management, 7(3), 215-227. https://doi.org/10.1109/ICMIT.2008.4654504
  • Busom, I. (2000). An empirical evaluation of the effects of R&D subsidies. Economics of Innovation and New Technology, 9(2), 111-148. https://doi.org/10.1080/10438590000000006
  • Busom, I., Corchuelo, B., & Martínez-Ros, E. (2010). Efectividad de los incentivos públicos de innovación e innovación empresarial. In: Análisis sobre la Ciencia e Innovación en España. Madrid: FECYT.
  • Busom, I., Corchuelo, B., & Martínez-Ros, E. (2011). Obstáculos a la innovación y uso de incentivos ¿subvenciones o estímulos fiscales. Economía Industrial, 382, 35-44.
  • Busom, I., Corchuelo, B., & Martínez-Ros, E. (2014). Tax incentives... or subsidies for R&D? Small Business Economics, 43(3), 571-596. https://doi.org/10.1007/s11187-014-9569-1
  • Canales, M., & Álvarez, R. (2017). Impacto de los obstáculos al conocimiento en la innovación de las empresas chilenas. Journal of Technology and Management Innovation, 12(3), 78-85. http://dx.doi.org/10.4067/S0718-27242017000300008
  • Capitanio, F., Coppola, A., & Pascucci, S. (2010). Product and process innovation in the Italian food industry. Agribusiness, 26 (4), 503–518. https://doi.org/10.1002/agr.20239
  • Castillo, D., & Crespo, P. (2011). La financiación de la innovación empresarial. Revista de Contabilidad y Dirección, 12, 145-166.
  • Cavusgil, S.T., & Knight, G. (2014). The born global firm: an entrepreneurial and capabilities perspective on early and rapid internationalization. Journal of International Business Studies, 46, 3-16. https://doi.org/10.1057/jibs.2014.62
  • Cooke, P. (2008). Regional innovation systems: origin of the species. International Journal Technological Learning, Innovation and Development, 1(3), 393–409. https://doi.org/10.1504/IJTLID.2008.019980
  • Comtesse, X.L., Hodgkinson, A., & Krug, E. (2002). Success factors and barriers to innovation in Switzerland. Avenir Suisse and Enterprise Forum of Switzerland.
  • Corchuelo, B. (2006). Incentivos fiscales y decisiones de innovación. Revista de Economía Aplicada, 40, 5-34.
  • Corchuelo, B., & Martínez-Ros, E. (2008). Aplicación de los incentivos fiscales a la inversión I+D en las empresas españolas. Hacienda Pública, Revista de Economía Pública, 187(4-2008), 9-39.
  • Corchuelo, B., & Martínez-Ros, E. (2010). Who benefits from R&D tax policy? Cuadernos de Economía y Dirección de la Empresa, 45, 145-170. https://doi.org/10.1016/S1138-5758(10)70027-X
  • Corchuelo, B., & Carvalho, A. (2013), Obstáculos a la innovación y políticas públicas orientadas al fomento de la innovación. Revista de Economía Aplicada, 27, 231-264.
  • Corchuelo, B., & Mesías, F. J. (2015). Innovation Policies and Barriers to Innovation: An Analysis in Extremadura (Spain). In L. Carvalho (Ed.), Handbook of Research on Internationalization of Entrepreneurial Innovation in the Global Economy (pp. 29-48). Hershey, PA: IGI Global. https://doi.org/10.4018/978-1-4666-8216-0.ch002
  • Corchuelo, B., & Mesías, F.J. (2015 b). Tendencias, aversión y barreras a la innovación en las agroindustrias extremeñas. XLI Conference of Regional Sciences. Reus (Tarragona).
  • Corchuelo, B., & Mesías, F.J. (2015 c). Innovation in Extremadura: opportunity for companies or obstacle for their development. In L. Carvalho (Ed.), Handbook of Research and Entrepreneurial Success and its Impact on Regional Development (p. 345-375). Hershey, PA: IGI Global. https://doi.org/10.4018/978-4666-9567-2-ch016
  • Corchuelo, B., & Mesías, F.J. (2017), Disposición a innovar y competitividad en la agroindustria extremeña. ITEA-Información Técnica Económica Agraria, 113(2),176-191. https://doi.org/10.12706/itea.2017.011
  • Corchuelo, B., & Rodríguez, J.A. (2017). Actividad innovadora en la agroindustria extremeña. In: La Agricultura y la Ganadería Extremeña 2016. Badajoz: Fundación Caja Badajoz.
  • Demirbas, D. (2008). How do entrepreneurs perceive barriers to innovation? Empirical evidence from Turkish SMEs. Newcaslte Business School Research Paper.
  • Decree 91/2017, 20th June, approving the VI Regional Plan for Research, Technological Development, and Innovation (2017-2020).
  • D’Este, P., Iammarino, S., Savona, M., & von Tunzelmann, N. (2012). What hampers innovation? Revealed barriers versus deterring barriers. Research Policy, 41(2), 482-488. https://doi.org/10.1016/j.respol.2011.09.008
  • EOI (2011). Diagnóstico de las capacidades de innovación de las pymes de Andalucía y su incidencia en el empleo. Retrieved 15/5/2017 from: https://www.eoi.es/es/savia/publicaciones/20450/diagnostico-de-las-capacidades-de-innovacion-de-las-pymes-de-andalucia-y-su-incidencia-en-el-empleo
  • Fearne, A., García-Álvarez-Coque, J.M., López-García, T., & García, S. (2013). Innovative firms and the urban/rural divide: the case of agro-food system. Management Decision, 51(6), 1293-1310. https://doi.org/10.1108/MD-12-2011-0482
  • Fernández-Núñez, T. (2000). La industria agroalimentaria en España: características generales y comportamiento empresarial. Boletín Económico del ICE, 2657, 17-27.
  • Gália, F., & Legros, D. (2004). Complementarities between obstacles to innovation: evidence for France. Research Policy, 33(8), 1185-1199. https://doi.org/10.1016/j.respol.2001.06.004
  • García-Álvarez-Coque, J.M., Más-Verdú, F., & Sánchez, M. (2015). Determinants of agri-food firms' participation in public funded research and development. Agribusiness, 31(3), 314-329. https://doi.org/10.1002/agr.21407
  • González, X., Jaumandreu, J., & Pazó, C. (2005). Barriers to innovation and subsidy effectiveness. Rand Journal of Economics, 36(4), 930-949.
  • González, X., & Pazó, C. (2008). Do public subsidies stimulate private R&D spending? Research Policy, 37(3), 371-389. https://doi.org/10.1016/j.respol.2007.10.009
  • González-Pernía, J.L., Maritarena, A., Navarro, M., & Peña, I. (2009). Estudio sobre la capacidad de innovación y actividad emprendedora en el ámbito sub-regional: El caso de la Comunidad Autónoma del País Vasco. Journal of Regional Research/Investigaciones Regionales, Monográfico, 55-88.
  • Hadjimanolis, A. (1999). Barriers to innovation for SMEs in a small less developed countries (Cyprus). Technovation, 19(9), 561-570. https://doi.org/10.1016/S0166-4972(99)00034-6
  • Hair, J., Anderson, R., Tatham, R., & Black, W. (2008). Análisis Multivariante. Prentice Hall.
  • Hall, B.H. (2002). The financing of research and development. Oxford Review of Economic Policy, 18(1), 35-51. https://doi.org/10.1093/oxrep/18.1.35
  • Hall, B.H. (2005). The financing of innovation. In S. Shane (ed.): Handbook of Technology and Innovation Management. Oxford Blackwell Publishers, Ltd.
  • Hernández, N., & González de la Fe, T. (2013). Crisis e innovación. La percepción de los obstáculos a la innovación en las microempresas. XI Spanish Conference of Sociology, July 2013.
  • Höfer, R. (2002). Corporate finance and R&D. Theoretical considerations and empirical results: a survey. In Gretmacher, N., G. Hutschenreiter and W. Polt (eds.): Changing Strategies for Business R&D and Their Implications for Science and Technology: Proceedings of the tip workshop (p. 39-53).
  • Hubbard, R.G. (1998). Capital markets imperfections and investment. Journal of Economic Literature, 36(1), 193-225.
  • Kamalian, A., Rashki, M., & Arbabi, M.L. (2011). Barriers to innovation among Iranian SMEs. Asian Journal of Business Management, 3(2), 79-90.
  • Katsikeas, C.S., Leoniodu, L.C., & Morgan, N.A. (2000). Firm-level export performance assessmente: review, evaluation, and development. Journal of the Academy of Marketing Science, 28(4), 493-511.
  • Law 5/2016, 7th June, of modification of Law 10/2010, 16th November, of Science, Technology and Innovation of Extremadura.
  • Law 6/2015, 24 th March, of Land in Extremadura.
  • Law 14/2011, 1st June, of Science, Technology and Innovation.
  • Law 10/2010, 16th November, of Science, Technology and Innovation in Extremadura.
  • López-Rodríguez, J., Faiñas, A., & Manso, G. (2010). Sistemas de innovación regionales: el caso del País Vasco. Revista Galega de Economía, 19, 1-17.
  • McCann, J. (2010). Locating the obstacles to UK innovation: Evidence from the 2009 Community Innovation Survey. Stockholm: KTH Royal Institute of Technology.
  • Madrid-Guijarro, A., Domingo, G., & Howard, V.A. (2009). Barriers to innovation among Spanish manufacturing SMEs. Journal of Small Business Management, 47(4), 465-488. https://doi.org/10.1111/j.1540.627X.2009.00279.x
  • Marra, M.A. (2004). Incentivos fiscales, inversión en actividades de I+D y estructura de costes. Un análisis por tamaño para una muestra representativa de empresas manufactureras españolas 1991-1999. Hacienda Pública Española/ Revista de Economía Pública, 170-(3/2004), 9-35.
  • Marra, M.A. (2008). Efecto de los incentivos fiscales y subvenciones públicas a la inversión en I+D+i de las empresas manufactureras españolas. Hacienda Pública Española/Revista de Economía Pública, 184, 35-66.
  • Marí-Vidal,S., Marín-Sánchez, M., Seguí-Mas, E., & Michael-Zamorano M (2014). Análisis cualitativo de los determinantes en la predicción del fracaso empresarial en cooperativas agroalimentarias. Información Técnica Económica Agraria, 110(3), 300-320. https://doi.org/10.12706/itea.2014.019
  • Martín de Prado, A., & Llerena, J.L. (2004). El cooperativismo agroalimentario en Extremadura. In; Libro de la Agricultura y la Ganadería Extremeñas 2003, 197-211, Badajoz: Fundación Caja Badajoz.
  • Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente (MAGRAMA) (2015 a): Informe Anual de la Industria Alimentaria Española Período 2014-2015.
  • Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente (MAGRAMA) (2015 b): Principales Indicadores y Datos Significativos de la Industria Alimentaria Española.
  • Ministerio de Economía, Industria y Competitividad (2015): I+D+i en las empresas españolas. Datos 2015.
  • Mohnen, P., & Roeller, L. (2005). Complementarities in innovation policy. European Economic Review, 49, 1431-1450. https://doi.org/10.1016/j.euroecorev.2003.12.003
  • Niembro, A. (2017). Hacia una tipología de los sistemas regionales de innovación en Argentina. Journal of Regional Research/Investigaciones Regionales, 38, 117-149.
  • Noronha, M., Cesario, M., & Fernandes, S (2006). Interaction between innovation in small firms and their environments: an explanatory study. European Planning Studies, 14(1), 95-117. https://doi.org/10.1080/09654310500339893
  • Necadová, M., & Scholleová, H. (2011). Motives and barriers of innovation behavior of companies. Economics and Management, 16, 832-838.
  • OSCAE (2013). Macromagnitudes del Cooperativismo agroalimentario español, OSCAE- Observatorio Socioeconómico del Cooperativismo Agroalimentario Español-Cooperativas Agro-alimentarias de España.
  • Pellegrino, G., & M. Savona (2017). No money, no honey? Financial versus knowledge and demand constraints on innovation. Research Policy, 46 (2), 510-521. https://doi.org/10.1016/j.respol.2017.01.001
  • Peña, D. (2002). Análisis de datos multivariante, Mc Graw-Hill.
  • Piatier, A. (1984). Barriers to Innovation, London: Frances Pinter Publishers Ltd.
  • Porter, M.E. (1990). The competitive advantage of nations. Harvard Business Review, March – April, 73-91.
  • Ruiz, F. (2005). I+D y territorio. Análisis y diagnóstico de la innovación empresarial en Andalucía. Colección Premios de Investigación. Consejo Económico y Social de Andalucía.
  • Santos, D., & Simoes, M.J. (2014). Regional innovation systems in Portugal: a critical evaluation. Journal of Regional Research/Investigaciones Regionales, 28, 37-56.
  • Savignac, F. (2008). The impact of financial constraints on innovation: What can be learned from a direct measure? Economics of Innovation and New Technology, 17(6), 553-569. https://doi.org/10.1080/10438590701538462
  • Segarra, A., García-Quevedo, J., & Teruel, M. (2007). Barriers to innovation and public policy in Catalonia. Document de Treball IEB, 2007/9/6.
  • Segarra, A., & Teruel, M. (2010). Obstáculos de las empresas para innovar. In: Análisis sobre la Ciencia y la Innovación en España. Madrid: FECYT.
  • Server-Izquierdo, R.J., & Lajara-Camilleri, N. (2016). Factores coadyuvantes de la innovación en las cooperativas agroalimentarias. Caso estudio de las citrícolas españolas. ITEA-Información Técnica Económica Agraria, 112(2), 185-199. https://doi.org/10.12706/itea.2016.012
  • Silva, M.J., Leitão, J., & Raposo, M. (2008). Barriers to innovation faced by manufacturing firms in Portugal: how to overcome it for fostering business excellence? International Journal Business Excelence, 1, 92-105. https://doi.org/10.1504/IJBEX.2008.017568
  • Tiwari, R., & Buse, S. (2007). Barriers to innovation in SMEs: can the internationalization of R&D mitigate their effects? Concord 2007, Proceedings of the first European Conference on Knowledge for Growth: Role and Dynamics of Corporate R&D (CONCORD 2007), Sevilla (Spain).
  • Tourigny, D., & Le, C.D. (2003). Impediments to innovation faced by Canadian manufacturing firms. Economic Innovation and New Technology, 13, 217-250. https://doi.org/10.1080/10438590410001628387
  • Visauta, B. (1998). Análisis estadístico con SPSS para Windows. Estadística multivariante, Madrid: MacGraw Hill.
  • Zukauskaite, E. (2018). Variety of Regional Innovation Systems and their institutional characteristics". In Isaken, A., Martin, R., & Trippl, M. (eds.), New Avenues for Regional Innovation Systems- Theoretical Advances, Empirical Cases and Polity Lessons, Springer.