Repensar a innovación no rural a través das Experiencias Productivas Innovadoras
- Quiroga, Fran 1
- Fernández Prieto, Lourenzo 1
- Simón, Xavier 2
-
1
Universidade de Santiago de Compostela
info
-
2
Universidade de Vigo
info
ISSN: 1137-9669, 2255-5978
Año de publicación: 2018
Título del ejemplar: Bioeconomía y Memoria Ecológica de los Territorios: Transdisciplinariedad para un Futuro Sostenible
Número: 30
Páginas: 257-270
Tipo: Artículo
Otras publicaciones en: Semata: Ciencias sociais e humanidades
Resumen
Through this article, we determine, identify and characterize Innovative Productive Experiences (EPIs) as demonstrations of the ecoagrainnovation processes what are being carried out in rural Galicia nowadays. This research represents a commitment by the ReVOLTA Network to generate mechanisms for the return of knowledge. We have been working with productive experiences with which to return the information we work with on the productive experiences creating shared spaces for exchange and dialogue. The aim is also try to conceptualize EPIS to increase and replicated these process and experiences.
Referencias bibliográficas
- Altieri, M. (1983): Agroecología Bases científicas para una agricultura sustentable. Ediciones CETAL.
- Corbacho, B. (2017): Intensification of a peasant agriculture and soil fertility in an Atlantic territory: Galicia, 1750-1900. PH D. Thesis USC.
- Cuellar, M.; Sevilla E. (2009): “Aportando a la construcción de la Soberanía Alimentaria desde la Agroecología” In Ecología política, Nº 38 (Exemplar adicado a: La agricultura del siglo XXI), pp. 43-51.
- Daly; H. E. (2012): “Economía de estado estacionario. Estancamiento económico y economía de estado estacionario no significan lo mismo; nos enfrentamos a dos alternativas muy distintas” in Papeles de relaciones ecosociales y cambio global. FUHEM Ecosocial, pp. 43-55.
- Fernández Prieto, L. (1992): Labregos con ciencia, Xerais.
- Fernández Prieto, L. (1997): “Selección de innovaciones en una agricultura atlántica de pequeñas explotaciones. Galicia, 1900-1936. La adopción de las trilladoras mecánicas”, in Noticiario de Historia Agraria, nº 14, pp. 133-163.
- Fernández Prieto, L.; Simón, X.; Vilas, X. M. (1988): “A agroecoloxía e agricultura convencional. A situación galega” in Agroecoloxía na Galiza. Cadernos ADEGA, pp. 7-18.
- Fernández Prieto, L. (2016): “O atraso: o éxito dun falso mito. Imaxes contra os tópicos do mundo rural e os labregos” in: Dubert, I. et al., eds., Historia das historias de Galicia, Xerais.
- Fitzgerald, D. (2003): Every Farm a Factory: The Industrial Ideal in American Agriculture, Yale UP.
- González de M., M.; D. López; G. Guzmán, (2017): “Politizando el consumo alimentario: estrategias para avanzar en la transición agroecológica” in: REDES: Revista do Desenvolvimento Regional, vol. 22, pp. 31-55.
- Méndez V. E.; M. Bacon; R. Cohen (2013): “Agroecology as a Transdisciplinary, Participatory, and Action-Oriented Approach”. En Agroecology and Sustainable Food Systems, vol. 27, pp. 3-18.
- Ripple, W. J. et al., (2017): “World Scientists’ Warning to Humanity: a second notice”. En BioScience , vol. 67, nº 12.
- Rockström, J. et al., (2009): “A safe operating space for humanity”. En, Nature, vol 461, nº 24.
- Rogers, E. (2003): Diffusion of Innovations. Free Press.
- Schumacher, E. F. (1988): Lo pequeño es hermoso. Orbis.
- Shiva, V. (2008): Monocultivos de la mente. Fineo.
- Simón, X. e Copena D, (2012): “Enerxía eólica e desenvolvemento rural: Análise da iniciativa da CMVMC de Zobra”. GIEEA e Fundación Juana de Vega.
- Sonnino, R; T. E. Marsden; A. Moragues-Faus (2016): “Relationalities and convergences in food security narratives: towards a place-based approach”. In Transactions, vol, 41, pp. 477-489.
- Soto, D. (2006): Historia dunha agricultura sustentable. Xunta de Galicia.
- Yearley, D. (2005): “Nature and the environment in science and techonology studies”. in: E. J. Hackett et al., eds., The handbook of science and technology studies.3rd de. Cambridge, MA:MIT Press, pp. 921-948.