Repensar a innovación no rural a través das Experiencias Productivas Innovadoras

  1. Quiroga, Fran 1
  2. Fernández Prieto, Lourenzo 1
  3. Simón, Xavier 2
  1. 1 Universidade de Santiago de Compostela
    info

    Universidade de Santiago de Compostela

    Santiago de Compostela, España

    ROR https://ror.org/030eybx10

  2. 2 Universidade de Vigo
    info

    Universidade de Vigo

    Vigo, España

    ROR https://ror.org/05rdf8595

Revista:
Semata: Ciencias sociais e humanidades

ISSN: 1137-9669 2255-5978

Año de publicación: 2018

Título del ejemplar: Bioeconomía y Memoria Ecológica de los Territorios: Transdisciplinariedad para un Futuro Sostenible

Número: 30

Páginas: 257-270

Tipo: Artículo

DOI: 10.15304/S.30.5367 DIALNET GOOGLE SCHOLAR lock_openAcceso abierto editor

Otras publicaciones en: Semata: Ciencias sociais e humanidades

Resumen

A través deste artigo determinamos, identificamos e caracterizamos as Experiencias Produtivas Innovadoras (EPIs) como manifestacións dos procesos de ecoagroinnovación que se están dando no rural galego na actualidade. Este texto supón un compromiso da Rede ReVOLTA de xerar mecanismos de devolución do coñecemento, cos que devolver a información coa que traballamos da man das experiencias produtivas coas que fomos compartindo espazos de intercambio e diálogo e atende á vez a necesidade de conceptualizar as EPIS co obxectivo de que poidan replicarse e amplificarse estes procesos/experiencias.

Referencias bibliográficas

  • Altieri, M. (1983): Agroecología Bases científicas para una agricultura sustentable. Ediciones CETAL.
  • Corbacho, B. (2017): Intensification of a peasant agriculture and soil fertility in an Atlantic territory: Galicia, 1750-1900. PH D. Thesis USC.
  • Cuellar, M.; Sevilla E. (2009): “Aportando a la construcción de la Soberanía Alimentaria desde la Agroecología” In Ecología política, Nº 38 (Exemplar adicado a: La agricultura del siglo XXI), pp. 43-51.
  • Daly; H. E. (2012): “Economía de estado estacionario. Estancamiento económico y economía de estado estacionario no significan lo mismo; nos enfrentamos a dos alternativas muy distintas” in Papeles de relaciones ecosociales y cambio global. FUHEM Ecosocial, pp. 43-55.
  • Fernández Prieto, L. (1992): Labregos con ciencia, Xerais.
  • Fernández Prieto, L. (1997): “Selección de innovaciones en una agricultura atlántica de pequeñas explotaciones. Galicia, 1900-1936. La adopción de las trilladoras mecánicas”, in Noticiario de Historia Agraria, nº 14, pp. 133-163.
  • Fernández Prieto, L.; Simón, X.; Vilas, X. M. (1988): “A agroecoloxía e agricultura convencional. A situación galega” in Agroecoloxía na Galiza. Cadernos ADEGA, pp. 7-18.
  • Fernández Prieto, L. (2016): “O atraso: o éxito dun falso mito. Imaxes contra os tópicos do mundo rural e os labregos” in: Dubert, I. et al., eds., Historia das historias de Galicia, Xerais.
  • Fitzgerald, D. (2003): Every Farm a Factory: The Industrial Ideal in American Agriculture, Yale UP.
  • González de M., M.; D. López; G. Guzmán, (2017): “Politizando el consumo alimentario: estrategias para avanzar en la transición agroecológica” in: REDES: Revista do Desenvolvimento Regional, vol. 22, pp. 31-55.
  • Méndez V. E.; M. Bacon; R. Cohen (2013): “Agroecology as a Transdisciplinary, Participatory, and Action-Oriented Approach”. En Agroecology and Sustainable Food Systems, vol. 27, pp. 3-18.
  • Ripple, W. J. et al., (2017): “World Scientists’ Warning to Humanity: a second notice”. En BioScience , vol. 67, nº 12.
  • Rockström, J. et al., (2009): “A safe operating space for humanity”. En, Nature, vol 461, nº 24.
  • Rogers, E. (2003): Diffusion of Innovations. Free Press.
  • Schumacher, E. F. (1988): Lo pequeño es hermoso. Orbis.
  • Shiva, V. (2008): Monocultivos de la mente. Fineo.
  • Simón, X. e Copena D, (2012): “Enerxía eólica e desenvolvemento rural: Análise da iniciativa da CMVMC de Zobra”. GIEEA e Fundación Juana de Vega.
  • Sonnino, R; T. E. Marsden; A. Moragues-Faus (2016): “Relationalities and convergences in food security narratives: towards a place-based approach”. In Transactions, vol, 41, pp. 477-489.
  • Soto, D. (2006): Historia dunha agricultura sustentable. Xunta de Galicia.
  • Yearley, D. (2005): “Nature and the environment in science and techonology studies”. in: E. J. Hackett et al., eds., The handbook of science and technology studies.3rd de. Cambridge, MA:MIT Press, pp. 921-948.