La actividad bacaladera bajo el franquismo (1939-1975)

  1. María del Carmen Espido Bello 1
  2. Jesús Giráldez Rivero 1
  1. 1 Universidade de Santiago de Compostela
    info

    Universidade de Santiago de Compostela

    Santiago de Compostela, España

    ROR https://ror.org/030eybx10

Journal:
Revista de historia industrial

ISSN: 1132-7200

Year of publication: 2018

Issue: 74

Pages: 137-175

Type: Article

DOI: 10.1344/RHI.V27I74.26796 DIALNET GOOGLE SCHOLAR lock_openOpen access editor

More publications in: Revista de historia industrial

Abstract

This paper studies the history of salt and dried Atlantic cod production in Spain throughout the Franco regime. Cod was a product traditionally imported into Spain, but during this period the country became one of the main producers. We first examine the cod fishing activity and the strong economic incentives deployed to promote it, the problems of setting up a specific fleet, the growth of landings and the start-up of a processing industry; then we analyze the stage of its maturity, changes in the cod fishing fleet, and the evolution of catches. Next we look at the processing industry, its production, location, size and developments. Finally, we study the Spanish foreign trade in cod and conditioning factors, with special attention given to economic policy related to the cod industry – a sector that went from producing cheap food for domestic consumption to targeting demand from outside markets.

Funding information

Este trabajo ha contado con la financiación del proyecto «Salarios, actividad y niveles de vida en Galicia 1850-1950», Ministerio de Economía y Competitividad (HAR2013-47277-C2-2-p) y también del proyecto «Pesca, conserva y congelado: frontera, organización, instituciones y tecnología en la historia reciente de la pesca española», Ministerio de Economía y Competitividad (HAR2017-88128-R).

Funders

Bibliographic References

  • Aixalá Pastó, J. (1999). La peseta y los precios. Un análisis de largo plazo (1868-1995). Zaragoza: Prensas Universitarias de Zaragoza.
  • Alemany, F. (1973). «Estructura de la flota bacaladera». Información Comercial Española, n.º 478, pp. 129-141.
  • Alonso Herrera, J. (1982). Los medios jurídicos y económicos de la política marítima en España. Madrid: Fareso.
  • Banco de Portugal (Bpstat). Estadísticas. Disponible en línea: https://www.bportugal. pt/EstatisticasWeb/(S(bykpru55jyyb5y55acu5pf55))/SeriesCronologicas.aspx [consultada 15/01/2018].
  • Barbancho, A. G. (1960). «Análisis de la alimentación española (conclusión)». Anales de Economía, vol. 18, n.º 67, pp. 271-355.
  • Barciela López, C. (1989). «Sector agrario (desde 1936)». En: Carreras i Odriozola, A. (coord.), Estadísticas Históricas de España. Madrid: Fundación Banco Exterior, pp.131-168.
  • Barkham, M.; López Losa, E. (1999). «Pasajes puerto pesquero». En: Pasaia. Memoria histórica y perspectivas de futuro. Donostia: Museo Naval, Diputación Foral de Gipuzkoa, pp. 75-147.
  • Buesa, M.; Pires, L. E. (2002). «Intervencionismo estatal durante el franquismo tardío: la regulación de la inversión industrial en España (1963-1980)». Revista de Historia Industrial, n.º 21, pp. 159-198.
  • Carmona Badía, X.; Alonso Álvarez, L. (2006). «La configuración del tejido empresarial de Galicia (1880-2002)». En: García Ruiz, J. L.; Manera Erbina, C., Historia empresarial de España. Un enfoque regional en profundidad. Madrid: LID, pp. 281-314.
  • Carmona Badía, X.; Nadal Oller, J. (2005). El empeño industrial de Galicia. 250 años de historia, 1750-2000. A Coruña: Fundación Barrié de la Maza.
  • Clar Moliner, E. (2009). «La soberanía del productor. Industrias del complejo piensoganadero e implantación del modelo de consumo fordista en España». En: Germán Zubero, L.; Hernández García, R.; Moreno Lázaro, J., Economía alimentaria en España durante el siglo xx. Madrid: Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino, pp. 99-143.
  • Comisaría del Plan de Desarrollo Económico y Social. Plan de Desarrollo Económico y Social años 1964-1975. Madrid: BOE, Presidencia del Gobierno.
  • Comisión de Pesca Marítima (1967). II Plan de Desarrollo Económico y Social, Pesca Marítima. Madrid: BOE, Presidencia del Gobierno.
  • Comisión de Pesca (1972). III Plan de Desarrollo Económico y Social, Pesca Marítima 1972-1975. Madrid: BOE, Presidencia del Gobierno.
  • Copiba. Memoria del ejercicio (1940, 1949, 1950, 1951, 1958).
  • Cussó i Segura, X.; Garrabou Segura, R. (2009). «Dieta mediterránea y transición nutricional en España». En: Germán Zubero, L.; Hernández García, R.; More-no Lázaro, J., Economía alimentaria en España durante el siglo xx. Madrid: Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino, pp. 25-65.
  • Dirección General de Pesca Marítima. Estadística de Pesca. Madrid. 1940-1972.
  • Dirección General de Pesca Marítima. Anuario de Pesca Marítima. Madrid. 1973-1975.
  • Donges, J. B. (1976). La industrialización en España. Políticas, logros, perspectivas. Barcelona: Oikos-Tau.
  • Eguidazu, F. (1978). Intervención monetaria y control de cambios en España, 1900-1977. Madrid: ICE/Libros.
  • Eiroa del Río, F. (1997). Historia y desarrollo de la pesca de arrastre en Galicia: siglos xvii al xx. A Coruña: Diputación Provincial de A Coruña.
  • Eiroa del Río, F. (2002). A pesca profesional e a súa técnica. Santiago de Compostela: Xunta de Galicia.
  • Escudero Domínguez, L. J.; López Losa, E. (2011). «Los Serrats. El triunfo del esfuerzo». En: Carmona Badía, X. (coord.), Las familias de la conserva. El sector de las conservas de pescados a través de sus sagas familiares. Vigo: Diputación de Pontevedra, Fundación Clúster de Conservación de Productos del Mar, Anfaco-Cecopesca, pp. 220-245.
  • Espido Bello, M. C.; Giráldez Rivero, J. (2015). «El bacalao en España (1850-1914): importación y política comercial». Historia Agraria, n.º 67, pp. 41-73.
  • FAO. Yearbook of fishery statistics. Catches and Landings. Roma. 1972-1977.
  • Finstad, B. P. (2004). «The Frozen Fillet: The Fish that Changed North Norway?». International Journal of Maritime History, vol. 16, n.º 1, pp. 27-41.
  • Fuentes Irurozqui, M. (1962). El comercio exterior de España (1940-1960). Madrid: Arbor.
  • Garay Unibaso, F. (1985). «La pequeña historia de nuestros pescadores de bacalao». El Campo, n.º 99, pp. 8-20.
  • García Ruiz, J. L. (2007). «Cultural Resistance and the Gradual Emergence of Modern Marketing and Retailing Practices in Spain, 1950-1975». Business History, vol. 49, n.º 3, pp. 367-384.
  • García-Orellán, R.; Beobide Arburúa, J. (2004). Hombres de Terranova. La pesca del bacalao, 1926-2004. Pasajes: Autoridad Portuaria de Pasajes.
  • Garrido, Á. (2004). O Estado Novo e a Campanha do Bacalhau. Rio de Mouro: Círculo Leitores.
  • Gerhardsen, G. M.; Gertenbach, L. P. D. (1949). Bacalao y especies afines saladas. Washington: FAO.
  • Giráldez Rivero, J. (2005). «El bulto y la sombra: la financiación del sector pesquero y la hipoteca naval». Comunicación presentada en el VIII Congreso de la Asociación Española de Historia Económica, Santiago de Compostela.
  • Giráldez Rivero, J. (2008). «Revisitando el nudo gordiano: el desarrollo de la congelación en la pesca gallega (1960-1970)». Áreas, n.º 27, pp. 69-79.
  • González Laxe, F. (1983). El proceso de crecimiento del sector pesquero español (1961-1979). A Coruña: Caja de Ahorros de Galicia.
  • Hamilton, S. (2003). «The economies and conveniences of modern-day living: Frozen foods and mass marketing, 1945-1965». Business History Review, n.º 77, pp. 33-60.
  • Houpt, S.; Ortiz-Villajos, J. M. (dirs.) (1998). Astilleros Españoles 1872-1998. La cons-trucción naval en España. Madrid: LID.
  • Instituto Nacional de Estadística (1969). Encuesta de presupuestos familiares (marzo 1964-marzo 1965). Madrid.
  • Instituto Nacional de Estadística. Industrias derivadas de la pesca, Madrid, 1953-1975.
  • Instituto de Reforma de las Estructura Comerciales (IRESCO) (1977). Comercialización de la pesca. Madrid: Ministerio de Comercio.
  • Jónsson, G. (2009). «Fishing nations in crisis: The responses of the Icelandic and Norwegian fisheries to the great Depression». International Journal of maritime History, vol. 21, n.º 1, pp. 127-151.
  • Jónsson, G.; Jónsson Ö. D. (2013). «The rise of the frozen-fish industry in Iceland and Norway: The case of the fish fingers». En: Oddy, D. J.; Drouard, A. (eds.), The food industries of Europe in the nineteenth and twentieth centuries. Surrey: Ashgate, pp. 147-161.
  • Josephson, P. (2008). «The ocean hot dog. The development of the fish stick». Tecnology and Culture, vol. 49, n.º 1, pp. 41-61.
  • Landeta Bilbao, J. (1996). Aportación al estudio de la pesca del bacalao en el área del Atlántico Norte [tesis doctoral]. Cádiz: Universidad de Cádiz.
  • Lapuente Moreno, F. (1981). El tráfico de perfeccionamiento activo en España. Barcelona: Cámara Oficial de Comercio, Industria y Navegación de Barcelona.
  • Lapuente Moreno, F. (1985): Introducción al arancel español. Barcelona: Cámara Oficial de Comercio, Industria y Navegación de Barcelona.
  • Lledó Martín, J. (1943). La pesca nacional. Madrid: Pegaso.
  • López Losa, E. (2001). «El sector pesquero y la industria transformadora de pescado en el País Vasco (1880-1936). Una historia económica» [tesis doctoral]. Universidad del País Vasco, Departamento de Historia e Instituciones Económicas.
  • López Losa, E. (2001). «Spanish Atlantic Cod (Gadus Morhua) in Newfoundland in the second half of the 20th century». En Zeller, D.; Watson, R.; Pauly, D. (eds.) (2001). Fisheries impacts on North Atlantic ecosystems: Catch, effort and national/regional data sets. Fisheries Centre Research Reports, vol. 9, n.º 3, pp. 231-235.
  • López Losa, E. (2008). «La pesca en el País Vasco durante el siglo xx. Modernización, tradición y crisis». ÁREAS, n.º 27, pp. 7-25.
  • Lummel, P. (2007). «Born-in-the-city: The supermarket in Germany». En: Atkins, P. J.; Lummel, P.; Oddy, D. J. (eds.) (2007). Food and the city in Europe since 1800. Hampshire: Ashgate, pp. 165-175.
  • Maixé-Altés, J. C. (2009). «La modernización de la distribución alimentaria en España, 1947-1997». Revista de Historia Industrial, n.º 41, pp. 125-160.
  • Ministerio de Hacienda (1967). Índice de criterios de clasificación arancelaria (2 vols.). Madrid: Servicio de Publicaciones de la Dirección General de Aduanas.
  • Ocde (1968). Marché du poisson congelé dans les pays membres de l´OCDE 1964-1968. París: OCDE.
  • Ogea Porta, P.; Balseyro, F. (1944). La Marina y el crédito naval. Estudio económico, histórico y de legislación financiera. Madrid: Morata.
  • Oya, J. J. (1976). «Las pesquerías españolas en onda larga: la «gran pesca» del bacalao en los bancos del Atlántico noroccidental». Revista de Geografía, vol. 10, n.º 1-2, pp. 48-78.
  • Paz Andrade, V. (1967). «La problemática económica de las pesquerías de onda larga». Información Comercial Española, n.º 411, pp. 81-89.
  • Paz Andrade, V. (1973). «El proceso de expansión de las pesquerías españolas». Información Comercial Española, n.º 478, pp. 83-91.
  • Pebsa. Libro de Actas de la Junta General II (1956-1993).
  • Pebsa. Memoria correspondiente al ejercicio de… (1942-1977).
  • Pérez Fariña, M. L. (1985). «La industria del bacalao en Galicia: la importancia de la Ría de Arosa». Paralelo, vol. 37, n.º 8-9, pp. 429-444.
  • Piquero Zarauz, S.; López Losa, E. (2005). «El consumo de pescado en España. Siglos xviii-xx: una primera aproximación». XI Congreso de Historia Agraria, Sesión III, Economía alimentaria de la era agrícola a la industrial, Aguilar de Campoo.
  • Pires Jiménez, L. E. (2003). Regulación industrial y atraso económico en la dictadura de Franco. Madrid: Dykinson.
  • Pires Jiménez, L. E. (2005). «Los empresarios y el Estado en torno a las intervenciones del régimen de Franco: la regulación de la inversión industrial (1938-1963)». Investigaciones de Historia Económica, vol. 1, n.º 2, pp. 145-178.
  • Richter-Hansen, E. (2015). «The history of the Norwegian–Spanish salted fish trade». En: Lindkvist, K. B.; Trondsen, T. (eds.), Nordic-Iberain Cod Value Chains. Explaining salted fish trade patterns, Ámsterdam: Mare-Springer, pp. 23-41.
  • Rodríguez Martín, O. (1965). «Comentarios en torno a las pesquerías del Atlántico Noroeste (ICNAF)». Publicaciones Técnicas de la Junta de Estudios de Pesca (Subsecretaría de la Marina Mercante), n.º 4, pp. 331-349.
  • Rodríguez Martín, O. (1967). «La participación española en aguas de Terranova, Groenlandia y Labrador». Información Comercial Española, n.º 411, pp. 101-107.
  • Santacreu Soler, J. M. (1988). Cambio económico y conflicto bélico. Transformaciones económicas en la retaguardia republicana. Alicante 1936-1939 [tesis doctoral]. Universidad de Alicante.
  • Segrelles Serrano, J. A. (1990). La ganadería industrial en España: cabaña porcina y avicultura de carne [tesis doctoral]. Universidad de Alicante.
  • Servicio sindical de estadística (1969). Catálogo de empresas del Sindicato de la Pesca (2 vols.). Madrid: Ediciones y Publicaciones Populares.
  • Sinde Cantorna, A. (2000). Estrategias de crecimiento y formas de integración en la empresa pesquera gallega. Madrid: Documentos de Trabajo Fundación Empresa Pública.
  • Sinde Cantorna, A.; Fernández Vázquez, M. T.; Diéguez Castrillón, I. (2002). «El proceso de difusión tecnológica en la pesca de altura del norte de España». Historia Agraria, n.º 28, pp. 113-136.
  • Tolosa Bernárdez, M. T. (1984). «La crisis pesquera del puerto de Pasajes». Lurralde, n.º 7, pp. 267-285.
  • Tolosa Bernárdez, M. T. (2000). «La pesca del bacalao en el siglo xx: el caso de la Compañía PYSBE». Itsas Memoria. Revista de Estudios Marítimos del País Vasco, n.º 3, pp. 363-382.
  • Torres Villanueva, E. (2006). «La empresa en el País Vasco (siglos xix y xx)». En: García Ruiz, J. L.; Manera Erbina, C. (dirs.), Historia empresarial de España. Un enfoque regional en profundidad. Madrid: LID, pp. 211-239.
  • Urrutia Ochoa, P. (2003). «El Gran Banco de Terranova: mareas, mitos y miserias». Itsas Memoria. Revista de Estudios Marítimos del País Vasco, n.º 4, pp. 595-618.
  • Viñas, Á.; Viñuela, J.; Eguidazu, F.; Fernández Pulgar, C.; Florensa, S. (1979). Política comercial exterior en España (1931-1975) (3 vols.). Madrid: Banco Exterior de España.
  • Wright, M. (1997). «Frozen fish companies. The state and the fisheries development in Newfoundland, 1940-1966». Business and Economic History, vol. 26, n.º 2, pp. 727-736.