Componentes del rendimiento en leguminosas de grano con posibilidades de ser utilizadas como forraje invernal en Galicia

  1. Confalone, A. 1
  2. Bande-Castro, M. J. 2
  3. Ruíz-Nogueira, B. 3
  4. Sau, F. 4
  1. 1 Facultad de Agronomía – Agrometeorología-UNCPBA. 7200 Azul. Provincia de Buenos Aires (Argentina)
  2. 2 Centro de Investigacións Agrarias de Mabegondo. Apartado 10. E-15080 A Coruña (España). Departamento de Producción Vexetal- EPS. Universidade de Santiago de Compostela. Campus Universitario. E-27002 Lugo (España).
  3. 3 Departamento de Producción Vexetal- EPS. Universidade de Santiago de Compostela. Campus Universitario. E-27002 Lugo (España).
  4. 4 Departamento de Biología Vegetal. ETSI Agrónomos. Universidad Politécnica de Madrid. Ciudad Universitaria. E-28040 Madrid (España).
Journal:
Pastos: Revista de la Sociedad Española para el Estudio de los Pastos

ISSN: 0210-1270

Year of publication: 2006

Volume: 36

Issue: 2

Pages: 177-192

Type: Article

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Abstract

Four cool season grain legume genotypes -Vicia faba L. cultivars Alameda, Irena and Diva and a line of Vicia narbonensis- were evaluated in Lugo (43º04’ N, 7º30’ O, 480 m elevation, Galicia, Spain), for their potential as grain and forage crops at an early sowing date. The results indicate that faba bean cultivars ‘Diva’ and ‘Irena’, with longest crop cycle, had the highest grain yield. However, Vicia narbonensis L. can be a good crop alternative for early forage production, as it produces relatively high quantities of good quality forage in early may.