As denominacións de orixe na orientación competitiva dos procesos de innovación dos sistemas vitivinícolas locais

  1. Macías Vázquez, Alfredo
  2. Vence Deza, Xavier
Revista:
Revista galega de economía: Publicación Interdisciplinar da Facultade de Ciencias Económicas e Empresariais

ISSN: 1132-2799

Ano de publicación: 2013

Volume: 22

Número: 1

Páxinas: 97-124

Tipo: Artigo

DOI: 10.15304/RGE.22.1.1271 DIALNET GOOGLE SCHOLAR lock_openDialnet editor

Outras publicacións en: Revista galega de economía: Publicación Interdisciplinar da Facultade de Ciencias Económicas e Empresariais

Resumo

Neste traballo analízase a dinámica de innovación nun sistema vitivinícola local, destacando o papel dos organismos reguladores das denominacións de orixe (DO), que velan pola protección da súa singularidade como un elemento máis do sistema local de innovación. A través do seu papel na innovación preténdese analizar en que medida a acción colectiva desenvolvida polas DO representa unha resposta adecuada ás esixencias competitivas formuladas aos sistemas produtivos locais polo proceso de globalización e pola revolución científico-tecnolóxica que atravesa o sector do viño. Desde esta perspectiva, preténdese indagar se a realización dunha Enquisa de Identificación de Necesidades Tecnolóxicas (EINT) pode supoñer un instrumento eficaz para a orientación estratéxica das relacións de cooperación entre os actores locais que fortaleza as capacidades competitivas das DO. O núcleo central da análise empírica baséase nunha enquisa realizada entre as bodegas da DO Rías Baixas (Galicia, España).

Referencias bibliográficas

  • Boucher, F. (2006): "Agroindustria rural y sistemas agroalimentarios locales. Nuevos enfo-ques de desarrollo territorial, " Congreso Internacional «Alimentación y Territorios». Bae-za: Universidad Internacional de Andalucía/ERG-SYAL.
  • Castro, X. (2006): A la sombra ejemplar de los parrales. Cultura del vino en Galicia y otros espacios peninsulares. Gijón: Trea.
  • Charters, S.; Pettigrew, S. (2008): "Why do People Drink Wine? A Consumer-Focused Ex-ploration, " Journal of Food Products Marketing, 14 (3), pp. 13-32.
  • Comisión Europea (2006): Wine. Economy of the Sector. Bruselas: Comisión Europea, Direc-ción General de Agricultura y Desarrollo Rural.
  • Cooke, P. (2001): "Regional Innovation Systems, Clusters and the Knowledge Economy, " Industrial and Corporate Change, 10 (4), pp. 945-974.
  • Cooke, P.; Morgan, K. (1998): The Associacional Economy. Firms, Regions, and Innovation. Oxford: Oxford University Press.
  • Del Rey, R. (2009): "El vino español en 2008, " Asamblea General de la Federación Española del Vino. Madrid: Observatorio Español del Mercado del Vino.
  • Del Rey, R. (2010): "Posición competitiva de los vinos españoles en Estados Unidos, " VII Fo-ro Mundial del Vino. Logroño: Gobierno de La Rioja.
  • España. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (1997): Orden del Ministerio de Agricultura Pesca y Alimentación, de 11 de septiembre de 1997, por la que se ratifica el Reglamento de la Denominación de Origen Rías Baixas y de su Consejo Regulador. Boletín Oficial del Estado, no 230, de 25/09/97. Madrid: Ministerio de Agricultura, Pesca y Ali-mentación.
  • España. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (2007): Estrategia para el vino en España 2007-2010. Madrid: Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación.
  • España. Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino (2009): Datos de los vinos de calidad producidos en regiones determinadas. Campaña 2007-2008. Madrid: Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino.
  • Filippi, M.; Torre, A. (2003): "Local Organisations and Institutions. How Can Geographic Proximity be Activated by Collective Projects?, " International Journal of Technology Ma-nagement, 26 (2-3-4), pp. 386-400.
  • Fourcade, C. (2008): "Des dynamiques de proximité innovantes: le cas des systèmes agroa-limentaires localisés en France, " Cahiers Agricultures, 17 (6), pp. 520-525.
  • Galicia. Consellería de Agricultura (1988): Orde da Consellería de Agricultura, de 17 de marzo de 1988, pola que se recoñece con carácter provisional a denominación de orixe Rías Baixas para os viños desta comarca vitícola. Diario Oficial de Galicia, no 71, de 15/04/88. Santiago de Compostela: Xunta de Galicia, Consellería de Agricultura.
  • Galicia. Consellería de Agricultura, Gandería e Montes (1996): Orde da Consellería de Agricultura, Gandería e Montes, de 23 de outubro de 1996, pola que se aproba o regula-mento da denominación de orixe Rías Baixas e do seu consello regulador. Diario Oficial de Galicia, no 212, de 29/10/96. Santiago de Compostela: Xunta de Galicia, Consellería de Agricultura, Gandería e Montes.
  • GIS-SYAL (2002): Actes du Séminaire «Systèmes agro-alimentaires localisés. Produits, entre-prises et dynamiques locales». Montpellier: GYS-SYAL.
  • Martínez de Toda, F. (2008): Claves de la viticultura de calidad. Nuevas técnicas de estima-ción y control de la calidad de la uva en el viñedo. Madrid: Mundi-Prensa.
  • Mínguez, S.; Puig, A.; Capdevila, F. (2010): "Innovaciones en enología. Prácticas enológicas, " VII Foro Mundial del Vino. Logroño: Gobierno de La Rioja.
  • Muchnik, J.; Sanz, J.; Torres, G. (2008): "Systèmes agroalimentaires localisés: état des re-cherches et perspectives, " Cahiers Agricultures, 17 (6), pp. 513-519.
  • Nielsen (2006): Informe sobre el mercado de vinos en España. Madrid: Nielsen. <http://es.nielsen.com/site/index.shtml>.
  • Sanz, J.; Macías, A. (2005): "Quality Certification, Institutions and Innovation in Local Agro--Food Systems: Protected Designations of Origin of Olive Oil in Spain, " Journal of Rural Studies, 21, pp. 475-486.
  • Tallec, F. (2004): "Les aports de l'action collective à la construction de la qualité, " Congreso Internacional «Agroindustria Rural y Territorio». Toluca: Universidad Autónoma del Esta-do de México/IICA-PRODAR/GYS-SYAL.
  • Touzard, J.M.; Chiffoleau, Y.; Dreyfus, F. (2008): "Analyser l'innovation dans un système agroalimentaire localisé: construction interdisciplinaire en Languedoc, " Cahiers Agricul-tures, 17 (6), pp. 526-531.
  • Vence, X. [dir.] (1994): Estudio das explotacións agrarias da zona Alto Miño-Galiza. Repercu-sións da Política Agraria Común, vol. 1. (Inédito). Santiago de Compostela: Universidade de Santiago de Compostela, IDEGA.
  • Vence, X. [dir.] (1998): Industria e innovación. O sistema de innovación e a política tecnolóxi-ca en Galicia. Vigo: Xerais.
  • Vence, X. (2007): Crecimiento y políticas de innovación. Nuevas tendencias y experiencias comparadas. Madrid: Pirámide.
  • Vence, X.; Macías, A. (2008): Pautas de innovación e necesidades tecnolóxicas no sector viti-vinícola. Santiago de Compostela: FEUGA/Fundación Caixa Galicia/Consellería de Innova-ción e Industria.
  • Vu, B.; Casabianca, F. (2002): "La construction d'un cahier des charles de production, com-me outil d'organisation des producteurs et d'insertion dans la filière: une démarche de recherche-intervention participative des actions collectives, " Séminaire International «Systèmes agro-alimentaires localisés. produits, entreprises et dynamiques locales». Mont-pellier: GYS-SYAL.