Avaliaçao da prevaléncia da implementaçao do sistema HACCP e dos seus efeitos nos indicadores de segurança alimentar, em instituiçoes de acolhimento a crianças e idosos, na regiao do Porto

  1. Bessa Martins, Ricardo Filipe de
Dirixida por:
  1. Juan Jesús Gestal Otero Director

Universidade de defensa: Universidade de Santiago de Compostela

Fecha de defensa: 05 de novembro de 2013

Departamento:
  1. Departamento de Psiquiatría, Radioloxía, Saúde Pública, Enfermaría e Medicina

Tipo: Tese

Resumo

Esta tese ten como principais obxectivos avaliar a prevalencia da implantación do HACCP en garderías e fogares da 3 ª idade e determinar o nivel de coñecementos sobre hixiene alimentaria dos manipuladores de alimentos destas institucións. A tese pretende, ademais, identificar as percepcións sobre o HACCP dos responsables da posta en marcha do sistema de seguridade alimentaria das institucións en estudo, así como as súas necesidades, apoios e as principais barreiras á implantación do HACCP. Para alcanzar os obxectivos propostos foron usados dous instrumentos para a recollida de datos. Unha entrevista estruturada, aplicada aos responsables da xestión da seguridade alimentaria das unidades participantes (n = 155) e un cuestionario cuxa mostra obxectivo foi o conxunto dos manipuladores de alimentos desas mesmas unidades (n = 335). A recollida de datos transcorreu entre xaneiro e xullo de 2010. As características psicométricas - validez teórica e fiabilidade - dos instrumentos utilizados na investigación foron previamente estudadas.